Lindab prezinta:
Studiu de caz: „ Gara Maritima Constanta“

Date generale proiect:
Locatie: Portul Constanta
Beneficiar: Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta S.A.
Destinatie: Terminal Pasageri
Suprafata parter: aprox 2500 mp.
Debitul total al celor doua centrale de ventilatie: 60000 mc/h.
Diametrul maxim de tubulatura circulara folosita: 1250 mm.
Lungime totala a tubulaturii circulare: 1700 m.
Numar total de piese speciale (coturi, reductii, teuri, dampere, sei) pe toate diametrele: 1400 buc.

De curand Lindab a inceput livrarea sistemului de ventilatie pentru proiectul „Gara Maritima Constanta“, proiect ce urmareste realizarea unui sistem de ventilatie care sa deserveasca intreaga cladire.
Marimea si importanta proiectului au impus luarea in considerare a unor aspecte care sa duca pe de o parte la conservarea caracteristicilor functionale, si pe de alta parte la economii de material si energie.
De gestionarea proiectului s-a ocupat distribuitorul autorizat Lindab, firma Ideal Standard si Domnul Valentin Cacioianu in calitate de consultant Lindab.
La inceput, proiectul a fost gandit preponderent cu tubulatura de sectiune rectangulara, insa, la o analiza atenta a obiectivului, si dupa mai multe discutii cu beneficiarul si cu ceilalti factori implicati, s-a decis schimbarea sectiunii tubulaturii din rectangulara in circulara. Acest lucru a condus la imbunatatirea semnificativa a parametrilor de functionare a instalatiei precum si la alte avantaje care sunt caracteristice tubulaturilor circulare de ventilatie.
ª i in aceasta faza, de schimbare a sectiunii tubulaturii din rectangular in circular, Lindab a pus la dispozitie softul pentru proiectare si dimensionare CADvent 4.0 ce a permis „convertirea“ proiectului intr-un timp record, dar si verificarea caracteristicilor de functionare (pierderi de sarcina, nivel de zgomot, trasee).
Printre avantajele alegerii sectiunii rotunde mentionam:
• Realizarea unei sectiuni circulare a condus la micsorarea pierderilor de sarcina si la economii de energie la centralele de ventilatie.
• Pierderile de caldura pe tubulaturile circulare sunt mai mici, lucru ce a influentat pozitiv intregul sistem de ventilatie, mai ales tronsoanele exterioare de ventilatie care sunt supuse intemperiilor.
• Folosindu-se tubulaturi de ventilatie circulare, timpul de montaj a fost mai mic.
• Dupa cum bine se cunoaste, tubulaturile de ventilatie circulare Lindab sunt caracterizate de o clasa de etanseitate care nu se poate realiza la un sistem rectangular, respectiv clasa „D“ (dupa normele EUROVENT). Clasa de etanseitate se realizeaza prin prezenta pe fiecare piesa speciala (teu, cot, reductie, damper, etc.) a unei garnituri duble de cauciuc EPDM. Gradul de etansare a sistemului este iarasi o cerinta importanta pentru un sistem de ventilatie performant, iar Lindab a putut raspunde cu succes acestei cerinte.
• Eventualele modificari sau situatii neprevazute pe santier au putut fi rezolvate rapid, fara a mai fi necesara executarea de piese de sectiune rectangulara.
Solutia de proiectare pentru sistemul de ventilare/climatizare a implicat folosirea unei scheme de ventilare prin care aerul tratat a fost introdus in fiecare incapere la nivelul plafonului fals. Evacuarea aerului s-a facut tot la nivelul plafonului (atunci cand a fost posibil) sau prin grile montate in pereti.
Aerul tratat provine de la doua centrale de climatizare legate la chiller si CT ce deservesc intreaga cladire ce functioneaza in recirculare, iar aerul proaspat necesar ocupantilor provine de la o centrala de tratare separata. Tronsoanele magistrale de la si la centrala sunt montate pe terasa imobilului, acestea avand sectiune circulara, de diametru 1250 mm. In continuare, acestea sunt orientate pe cate doua coloane magistrale verticale ce se ramifica pe fiecare etaj, in plafoanele false.
Pe fiecare tronson magistral s-au prevazut clapete de reglaj de diametru 800 mm.
Trecerile tubulaturilor circulare prin elementele de constructie rezistente la foc au impus montarea unor clapete de foc de sectiune circulara, dotate cu fuzibil ce actioneaza la 72°C. Rolul clapetelor de foc este de a impiedica propagarea focului prin sistemul de ventilatie, si de a izola incinta unde a aparut foc.
In ceea ce priveste protectia la foc, pentru situatiile de traversari de pereti rezistenti la foc, s-au utilizat clapete de foc cu fuzibil, diametru 500 mm.
Pentru monitorizarea caracteristicilor functionarii sistemului, s-au prevazut si elemente de masurare a presiunii in canale circulare insotite de clapete de reglaj. Acestea au rolul de a monitoriza sistemul si de a furniza informatii referitoare la debitul de aer si pierderea de presiune pe tronsonul pe care sunt montate.
Etapele urmatoare de realizare a proiectului urmaresc aprovizionarea si montarea tubulaturilor magistrale de ventilatie de pe terasa cladirii si finalizarea lucrarilor de conexiune la sistemul de ventilare al celor trei centrale de climatizare de pe acoperis.
Lindab doreste sa multumeasca partenerului sau Ideal Standard din Constanta si domnului Valentin Cacioianu pentru profesionalismul de care au dat dovada in realizarea acestui proiect de referinta.

S.C. Lindab S.R.L.

© Copyright 2006 - Editura Minos